Idealne bułki do hamburgerów? Bez problemu można upiec je samemu w domu! Przetestowałam kilka przepisów i najlepszy okazał się ten, którego autorką jest Martha Stewart. Bułeczki są mięciutkie i maślane. Świetnie sprawdzą się nie tylko do hamburgerów, ale również jako bułeczki śniadaniowe.
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1,5 łyżki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 8 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- sezam do posypania
- 1 łyżka mleka
- 1 żółtko
Z drożdży, 2 łyżeczek cukru, 2 łyżeczek mąki oraz 2-3 łyżek letniego mleka przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość. Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dolewamy mleko oraz dodajemy 1 jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce przykrytej ściereczką na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8-10 części i formujemy okrągłe bułeczki, które następnie mocno spłaszczamy. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 40 minut, aby podwoiły swoją objętość. Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 12-15 minut.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia bułek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz