niedziela, 18 grudnia 2016

Różana Inka na śmietance


Nie wiem jak Wy, ale ja uważam że w mroźne zimowe popołudnie nie ma nic lepszego niż kubek gorącej kawy Inki pełnej różanej słodyczy, która aromatem i smakiem przywodzi na myśl słoneczne letnie dni. Gdy zimno, gdy brak humoru - różana Inka zdecydowanie pomoże! 





  • 2 czubate łyżki kawy Inki Wapń i Witaminy
  • 2 czubate łyżeczki konfitury z płatków róży - przepis TUTAJ
  • 100 ml nalewki z płatków róży - przepis TUTAJ
  • 250 ml śmietanki 30% tłuszczu
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • garść suszonych pączków róży


Śmietanę oraz 150 ml mleka wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie ściągamy garnek z ognia i dodajemy 2 czubate łyżki kawy Inki Wapń i Witaminy oraz cukier i całość mieszamy do czasu aż kawa i cukier dokładnie się rozpuszczą. Do kawy dolewamy nalewkę z płatków róży. Przygotowujemy 2 filiżanki - do każdej filiżanki na dno nakładamy czubatą łyżeczkę konfitury, a następnie wlewamy do nich przygotowaną kawę. Pozostałe 100 ml mleka spieniamy i wykładamy na wierzch kawy. Na wierzchu każdej z kaw układamy kilka suszonych pączków róży. Pączki róży są oczywiście jadalne :)




   


Łączy przyjemne z naturalnym



Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia kawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz