czwartek, 29 grudnia 2016

Szaszłyki z oliwkami w cieście francuskim


Sylwester tuż tuż, więc jeśli szukacie pomysłu na imprezowe przekąski, to podrzucam Wam przepis na szaszłyki z ciasta francuskiego z oliwkami, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską. Tak naprawdę dodatki można dowolnie komponować, dzięki czemu możemy stworzyć mnóstwo smakowitych wariacji tych szaszłyków.






  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • oliwki
  • suszone pomidory 
  • szynka parmeńska

Ciasto francuskie kroimy na paski o szerokości około 1-2 cm. Oliwki owijamy ciastem francuskim tworząc taką jakby falę: ciasto - oliwka - ciasto - oliwka itd. i całość nabijamy na patyk do szaszłyka, pozostawiając około 1/3 patyka wolną. Podobnie postępujemy z pomidorami i szynką parmeńską. Możemy również tworzyć szaszłyki ze wszystkich składników jednocześnie. Szaszłyki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez około 15-20 minut. Podjemy z dowolnymi sosami, np. z czosnkowym.




   




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia przekąski na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz