Urocze babeczki Red Velvet. Czerwone i bardzo wilgotne.
Przygotowałam je dla moich przedszkolaków z okazji
występu na Dzień Babci i Dziadka - zniknęły
błyskawicznie, więc sami rozumiecie:
koniecznie musicie je upiec!
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku
- 1 szklanka maślanki
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki octu
- 500 g serka mascarpone
- 150-200 g białej czekolady
- cukrowe serduszka
Olej miksujemy z cukrem, a następnie stopniowo dodajemy jajka. Dodajemy barwnik i całość mieszamy. Mąkę mieszamy z kakaem oraz solą i na przemian z maślanką stopniowo dodajemy do oleju z jajkami i cukrem cały czas miksując. W osobnej miseczce łączymy sodę z octem - powstanie piana - i bardzo szybko dodajemy je do ciasta. Całość miksujemy dosłownie przez 10 sekund, tylko do połączenia składników. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem do około 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy w temperaturze 190 stopni C. przez około 20 minut. Następnie przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy ją z serkiem mascarpone. Całość miksujemy - dosłownie przez chwilę, tylko do czasu aż ładnie się połączą. Na wystudzone muffiny wyciskamy krem końcówką cukierniczą w kształcie dużej gwiazdy. Na kremie układamy cukrowe serduszka.
Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia muffinek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz