piątek, 17 lutego 2017

Muffiny Red Velvet


Urocze babeczki Red Velvet. Czerwone i bardzo wilgotne. 
Przygotowałam je dla moich przedszkolaków z okazji 
występu na Dzień Babci i Dziadka - zniknęły 
błyskawicznie, więc sami rozumiecie: 
koniecznie musicie je upiec! 



  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki octu

  • 500 g serka mascarpone
  • 150-200 g białej czekolady
  • cukrowe serduszka

Olej miksujemy z cukrem, a następnie stopniowo dodajemy jajka. Dodajemy barwnik i całość mieszamy. Mąkę mieszamy z kakaem oraz solą i na przemian z maślanką stopniowo dodajemy do oleju z jajkami i cukrem cały czas miksując. W osobnej miseczce łączymy sodę z octem - powstanie piana - i bardzo szybko dodajemy je do ciasta. Całość miksujemy dosłownie przez 10 sekund, tylko do połączenia składników.  Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem do około 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy w temperaturze 190 stopni C. przez około 20 minut. Następnie przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy ją z serkiem mascarpone. Całość miksujemy - dosłownie przez chwilę, tylko do czasu aż ładnie się połączą. Na wystudzone muffiny wyciskamy krem końcówką cukierniczą w kształcie dużej gwiazdy. Na kremie układamy cukrowe serduszka.




   

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. 

Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia muffinek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz