środa, 8 lutego 2017

Szpinakowe ślimaczki z dżemem z rokitnika


Jak wyglądają Wasze śniadania w ciągu tygodnia? Ja się przyznaję, że niestety najczęściej są to kanapki, które można szybko zjeść w biegu pędząc rano do pracy. Na dłuższe i bardziej wymyślne śniadania jest czas dopiero w weekend. Ale czasem mam już dość kanapek i kombinuję co bytu można zjeść równie szybko  jak kanapkę, ale żeby to jednak nie była kanapka. Ostatnio jako alternatywa dla kanapek powstały szpinakowe ślimaczki z ciasta drożdżowego nadziane dżemem z rokitnika. Śniadanie nie dość że smaczne, to jeszcze zdrowe, bo mamy tu i rokitnik i szpinak. Rokitnik znany jest z dobroczynnego wpływu na układ pokarmowy, a szpinak zawiera mnóstwo cennych mikroelementów. To co, skusicie się na zakręcone zielone ślimaczki? Upieczone dzień wcześniej będą jak znalazł na śniadanie. Śniadanie takie, że Łooo! Zapewniam Was, że smakują rewelacyjnie! 




  • około 100 g świeżego szpinaku
  • 50 g świeżych drożdży
  • 450-500 g mąki pszennej
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • dżem 100% z owoców Rokitnik Łowicz 
  • cukier perlisty do posypania ślimaczków
  • 1 jajko po posmarowania ślimaczków

Z około 80 ml mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do liści szpinaku dodajemy pozostałe mleko i całość rozdrabniamy blendrem na gładki mus. Gotowy zaczyn łączymy z mąką, rozpuszczonym masłem, pozostałymi 3 łyżkami cukru, jajkami i musem ze szpinaku. Wyrabiamy gładkie ciasto, przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 3-4 mm i kroimy na paski o szerokości około 3 cm. Każdy pasek smarujemy dżemem 100% z owoców Rokitnik Łowicz i składamy dłuższym bokiem na pół. Tak przygotowane paski zwijamy w ślimaki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego ślimaka smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym. Ślimaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15 minut. 


   


   





Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!



Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ślimaczków na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz