piątek, 10 lutego 2017

Tarta z owocami morza


Tarta na cieście francuskim to chyba jedno z najszybszych
 dań obiadowych. Moja jest z owocami morza, 
ale możecie użyć dowolnych składników.




  • 450 g mieszanki owoców morza (kalmary, krewetki, omułki)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 100 g startego parmezanu
  • 390 g jogurtu naturalnego
  • pomidorki koktajlowe
  • 5-6 ząbków czosnku
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól

Okrągłą formę do tarty wylepiamy ciastem francuskim. Na cieście rozkładamy papier do pieczenia, na papier wysypujemy fasolę lub coś innego do obciążenia ciasta i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez 10 minut. Po tym czasie z ciasta ściągamy fasolę oraz papier do pieczenia i ciasto pieczemy jeszcze przez 5 minut. Owoce morza wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez około 3 minuty. Ugotowane i odsączone owoce morza wykładamy na podpieczone ciasto. Jogurt naturalny mieszamy z jajkami, starym parmezanem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę - całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Tak przygotowany farsz wylewamy na podpieczony spód z owocami morza. Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. przez około 20 minut. 



   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia tarty na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz