sobota, 11 lutego 2017

Szpinakowe rogaliki nadziane rokitnikiem


Pamiętacie szpinakowe ślimaczki z dżemem z rokitnika? Tak nam posmakowało połączenie ciasta drożdżowego, szpinaku i rokitnika, że znowu je upiekłam. Ale żeby nie było nudno, to zamiast ślimaczków tym razem powstały rogaliki pełne nadzienia z pysznego dżemu. Rogaliki idealne zarówno na weekendowe leniwe śniadanie w domu, jak i do zabrania ze sobą i zjedzenia w drodze do pracy. 




  • około 100 g świeżego szpinaku
  • 50 g świeżych drożdży
  • 450-500 g mąki pszennej
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • dżem 100% z owoców Rokitnik Łowicz 
  • cukier puder
  • odrobina soku z cytryny


Z około 80 ml mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do liści szpinaku dodajemy pozostałe mleko i całość rozdrabniamy blenderem na gładki mus. Gotowy zaczyn łączymy z mąką, rozpuszczonym masłem, pozostałymi 3 łyżkami cukru, jajkami i musem ze szpinaku. Wyrabiamy gładkie ciasto, przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm. Rozwałkowane ciasto tniemy na kwadraty o boku 6-8 cm. Na każdy kwadrat ciasta nakładamy czubatą łyżeczkę dżemu 100% z owoców Rokitnik Łowicz. Zawijamy po przekątnej, tak aby powstał rogalik. Należy pamiętać, żeby zawijany koniec rogalika znajdował się na spodzie, gdyż wtedy rogaliki nie będą się rozwijały w trakcie pieczenia. Dwa końce rogalika odrobinę skręcamy wokół własnej osi i formujemy rogalik. Uformowane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki pieczemy w temperaturze 200 stopni C. przez około 15 minut, do momentu aż się ładnie zarumienią. Cukier puder mieszamy z odrobina soku z cytryny, tworząc w ten sposób gładki lukier. Wystudzone rogaliki polewamy lukrem. 


   


   





Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!



Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia rogalików na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.

1 komentarz: