Pamiętacie szpinakowe ślimaczki z dżemem z rokitnika? Tak nam posmakowało połączenie ciasta drożdżowego, szpinaku i rokitnika, że znowu je upiekłam. Ale żeby nie było nudno, to zamiast ślimaczków tym razem powstały rogaliki pełne nadzienia z pysznego dżemu. Rogaliki idealne zarówno na weekendowe leniwe śniadanie w domu, jak i do zabrania ze sobą i zjedzenia w drodze do pracy.
- około 100 g świeżego szpinaku
- 50 g świeżych drożdży
- 450-500 g mąki pszennej
- 100 g rozpuszczonego masła
- 5 łyżek cukru
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- dżem 100% z owoców Rokitnik Łowicz
- cukier puder
- odrobina soku z cytryny
Z około 80 ml mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do liści szpinaku dodajemy pozostałe mleko i całość rozdrabniamy blenderem na gładki mus. Gotowy zaczyn łączymy z mąką, rozpuszczonym masłem, pozostałymi 3 łyżkami cukru, jajkami i musem ze szpinaku. Wyrabiamy gładkie ciasto, przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm. Rozwałkowane ciasto tniemy na kwadraty o boku 6-8 cm. Na każdy kwadrat ciasta nakładamy czubatą łyżeczkę dżemu 100% z owoców Rokitnik Łowicz. Zawijamy po przekątnej, tak aby powstał rogalik. Należy pamiętać, żeby zawijany koniec rogalika znajdował się na spodzie, gdyż wtedy rogaliki nie będą się rozwijały w trakcie pieczenia. Dwa końce rogalika odrobinę skręcamy wokół własnej osi i formujemy rogalik. Uformowane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki pieczemy w temperaturze 200 stopni C. przez około 15 minut, do momentu aż się ładnie zarumienią. Cukier puder mieszamy z odrobina soku z cytryny, tworząc w ten sposób gładki lukier. Wystudzone rogaliki polewamy lukrem.
Pysznie się prezentują. I ten kolor! ;)
OdpowiedzUsuń