Tosty francuskie to nic innego jak pieczywo maczane w jajku wymieszanym z odrobiną mleka i smażone na maśle na złoty kolor. Dzisiaj mam dla Was propozycję romantycznego, a może i trochę rustykalnego śniadania właśnie z tostami francuskimi. Głównym składnikiem, który nadaje całości smaku, jest dżem z róży. Śniadanie, które zachwyca smakiem i czaruje wyglądem - idealne na Walentynki. Również dlatego, że dzika róża ma pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy - a wiadomo przecież, że dla osób, które kochamy chcemy jak najlepiej. To śniadanie to takie trzy w jednym: smacznie, uroczo i zdrowo!
- dowolne pieczywo
- 1 jajko
- około 50 ml mleka
- dżem 100% z owoców Dzika Róża Łowicz
- 1-2 łyżeczki masła
Będziemy potrzebowali parzystą ilość kromek - u mnie to 6 kromek z pszennej bagietki: 4 ukrojone normalnie pod kątem prostym (okrągłe kromki), a 2 pod ukosem (podłużne kromki). W trzech kromkach za pomocą foremki w kształcie serduszka wycinamy otworki. Jajko roztrzepujemy z mlekiem. W tej mieszaninie maczamy kromki pieczywa z obydwu stron i smażymy na maśle na złoty kolor z każdej strony. Kromki bez otworków smarujemy dżemem 100% z owoców Dzika Róża i przykrywamy kromkami z wyciętymi serduszkami. Podajemy gorące, chociaż na zimno smakują równie dobrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz