niedziela, 12 lutego 2017

Tosty francuskie z dżemem z róży


Tosty francuskie to nic innego jak pieczywo maczane w jajku wymieszanym z odrobiną mleka i smażone na maśle na złoty kolor. Dzisiaj mam dla Was propozycję romantycznego, a może i trochę rustykalnego śniadania właśnie z tostami francuskimi. Głównym składnikiem, który nadaje całości smaku, jest dżem z róży. Śniadanie, które zachwyca smakiem i czaruje wyglądem - idealne na Walentynki. Również dlatego, że dzika róża ma pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy - a wiadomo przecież, że dla osób, które kochamy chcemy jak najlepiej. To śniadanie to takie trzy w jednym: smacznie, uroczo i zdrowo! 



  • dowolne pieczywo
  • 1 jajko
  • około 50 ml mleka
  • dżem 100% z owoców Dzika Róża Łowicz
  • 1-2 łyżeczki masła

Będziemy potrzebowali parzystą ilość kromek - u mnie to 6 kromek z pszennej bagietki: 4 ukrojone normalnie pod kątem prostym (okrągłe kromki), a 2 pod ukosem (podłużne kromki). W trzech kromkach za pomocą foremki w kształcie serduszka wycinamy otworki. Jajko roztrzepujemy z mlekiem. W tej mieszaninie maczamy kromki pieczywa z obydwu stron i smażymy na maśle na złoty kolor z każdej strony. Kromki bez otworków smarujemy dżemem 100% z owoców Dzika Róża i przykrywamy kromkami z wyciętymi serduszkami. Podajemy gorące, chociaż na zimno smakują równie dobrze.  




   


       





Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!



Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia tostów na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz