poniedziałek, 13 lutego 2017

Szpinakowe placuszki z dżemem z czarnego bzu


Tak bardzo tęsknię już za wiosną i słońcem, że nawet jedzenie ostatnio jest u mnie w kolorze soczystej zieleni... Kolejny tydzień lutego zaczynam od szpinakowych placuszków z dżemem z czarnego bzu. Zachwyciły mnie podwójnie: smakiem i wyglądem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!



  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 100 g liści szpinaku
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 20 g rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki cukru
  • 50 ml wody gazowanej
  • skórka otarta z jednej cytryny 
  • dżem 100% z owoców Czarny Bez Łowicz
  • jogurt naturalny do polania placuszków
  • skórka z pomarańczy do posypania placuszków

Liście szpinaku łączymy z jogurtem naturalnym i rozdrabniamy blenderem na gładki koktajl. Do szpinakowego koktajlu dodajemy jajko, wystudzone rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, gazowaną wodę oraz skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby powstało gładkie ciasto. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju przez około 1-2 minuty z każdej strony. Placuszki smarujemy dżemem 100% z owoców Czarny Bez i układamy jeden na drugim. Po wierzchu placuszki polewamy jogurtem naturalnym i posypujemy skórką z cytryny.




   


   





Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!



Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia placuszków na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.

1 komentarz: