Tak bardzo tęsknię już za wiosną i słońcem, że nawet jedzenie ostatnio jest u mnie w kolorze soczystej zieleni... Kolejny tydzień lutego zaczynam od szpinakowych placuszków z dżemem z czarnego bzu. Zachwyciły mnie podwójnie: smakiem i wyglądem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
- 60 g jogurtu naturalnego
- 100 g liści szpinaku
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 20 g rozpuszczonego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki cukru
- 50 ml wody gazowanej
- skórka otarta z jednej cytryny
- dżem 100% z owoców Czarny Bez Łowicz
- jogurt naturalny do polania placuszków
- skórka z pomarańczy do posypania placuszków
Liście szpinaku łączymy z jogurtem naturalnym i rozdrabniamy blenderem na gładki koktajl. Do szpinakowego koktajlu dodajemy jajko, wystudzone rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, gazowaną wodę oraz skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby powstało gładkie ciasto. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju przez około 1-2 minuty z każdej strony. Placuszki smarujemy dżemem 100% z owoców Czarny Bez i układamy jeden na drugim. Po wierzchu placuszki polewamy jogurtem naturalnym i posypujemy skórką z cytryny.
Prezentują się cudownie!
OdpowiedzUsuń