Jabłka w cieście to jedno z tych dań, które zdecydowanie kojarzy mi się z dzieciństwem. Zazwyczaj robione przez Babcię - idealne smakowały o każdej porze dnia: i na śniadanie, i na obiad, i na kolację. Obecnie przygotowuję je od czasu do czasu, głównie na leniwe weekendowe śniadania. Dzisiaj jabłka w cieście w duecie z dżemem z czarnego bzu - bo przecież wiadomo, że jabłka i czarny bez to para idealna!
Jabłka wydrążamy w środku, obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Z mąki, mleka, jajka, cukru i oleju przygotowujemy ciasto. Plasterki jabłek zanurzamy w ciście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Usmażone jabłka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem. Do otworu w każdym plasterku nakładamy dżem z czarnego bzu.
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju
- 2-3 jabłka
- dżem 100% z owoców Czarny Bez Łowicz
- cukier puder
Jabłka wydrążamy w środku, obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Z mąki, mleka, jajka, cukru i oleju przygotowujemy ciasto. Plasterki jabłek zanurzamy w ciście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Usmażone jabłka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem. Do otworu w każdym plasterku nakładamy dżem z czarnego bzu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz