Ostatnio szpinak u króluje u mnie w kuchni. Dzisiaj ukrył się w pysznych drożdżowych bułeczkach obficie nadzianych dżemem z rokitnika. Bułeczki w duecie z aromatyczną kawą tworzą pożywne i smakowite śniadanie!
- około 100 g świeżego szpinaku
- 50 g świeżych drożdży
- 450-500 g mąki pszennej
- 100 g rozpuszczonego masła
- 5 łyżek cukru
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- dżem 100% z owoców Rokitnik Łowicz
- cukier perlisty do posypania bułeczek
- 1 jajko po posmarowania bułeczek
Z około 80 ml mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do liści szpinaku dodajemy pozostałe mleko i całość rozdrabniamy blendrem na gładki mus. Gotowy zaczyn łączymy z mąką, rozpuszczonym masłem, pozostałymi 3 łyżkami cukru, jajkami i musem ze szpinaku. Wyrabiamy gładkie ciasto, przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 14-16 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na płaski placek, na środku układamy łyżeczkę dżemu 100% z owoców Rokitnik Łowicz Każdy pasek smarujemy dżemem 100% z owoców Rokitnik Łowicz i formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do spodu. Każdą z bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy po wierzchu cukrem perlistym i odstawiamy jeszcze na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 20 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz