wtorek, 14 lutego 2017

Jabłka w cieście z dżemem z czarnego bzu


Jabłka w cieście to jedno z tych dań, które zdecydowanie kojarzy mi się z dzieciństwem. Zazwyczaj robione przez Babcię - idealne smakowały o każdej porze dnia: i na śniadanie, i na obiad, i na kolację. Obecnie przygotowuję je od czasu do czasu, głównie na leniwe weekendowe śniadania. Dzisiaj jabłka w cieście w duecie z dżemem z czarnego bzu - bo przecież wiadomo, że jabłka i czarny bez to para idealna!




  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2-3 jabłka
  • dżem 100% z owoców Czarny Bez Łowicz
  • cukier puder

Jabłka wydrążamy w środku, obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Z mąki, mleka, jajka, cukru i oleju przygotowujemy ciasto. Plasterki jabłek zanurzamy w ciście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Usmażone jabłka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem. Do otworu w każdym plasterku nakładamy dżem z czarnego bzu.




   


   





Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!



Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz