Omlet szpinakowy z boczkiem, serem typu bałkańskiego i pomidorkami koktajlowymi to świetny pomysł na pożywne i zdrowe śniadanie. U najczęściej pojawia się u nas przy okazji weekendu, ale jeśli macie przed pracą trochę czasu, to świetnie sprawdzi się i w tygodniu.
- 2 jajka
- 3 garści świeżego szpinaku
- 50 g boczku
- kawałek sera typu bałkańskiego
- pomidorki koktajlowe
- pieprz
- sól
Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię. Liście szpinaku razem z jajkami wrzucamy do blendera i rozdrabniamy na gładką masę, którą następnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na podpieczony boczek wylewamy masę szpinakowo-jajeczną. Część sera kruszmy i posypujemy nim jeszcze nieupieczony omlet. Omlet smażymy po kilka minut z każdej strony. Upieczony omlet zsuwamy na talerz. Na połowę omletu wykładamy pokrojone w ćwiartki pomidorki i pokrojony w kostkę ser. Omlet składamy na pół. Podajmy na ciepło.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia omletu na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz