Kremowy sernik na zimno z niespodzianką w środku w postaci warstwy galaretki z truskawkami. Swój zielony kolor zawdzięcza świeżym listkom szpinaku. Przyznajcie, że sernik na zimno z truskawkami to kwintesencja lata! A dekoracja z truskawek pokrojonych w plasterki dodaje mu tylko uroku :)
- 150 g herbatników
- 100 g miękkiego masła
Herbatniki rozdrabniamy blenderem, tak aby były drobno zmielone. Rozdrobnione herbatniki dokładnie mieszamy z miękkim masłem. Powstałą masę rozkładamy równomiernie na dnie tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Warstwa z truskawkami i galaretką
- truskawki
- 2 galaretki truskawkowe
Na dnie tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej folią aluminiową układamy truskawki. Warto zwrócić uwagę, żeby truskawki były mniej więcej jednakowej wielkości. Truskawki zalewamy 2 galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w 500 ml wody i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Masa serowa
- 300 g świeżego szpinaku baby
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 kg Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président
- 2 opakowania żelatyny - fix deserowej (120 g)
- 3 łyżki cukru pudru
Umyte listki szpinaku blendujemy razem z jogurtem na gładką masę. Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président miksujemy z cukrem pudrem oraz z masą szpinakową - ilość cukru możemy zwiększyć lub zmniejszyć wg własnego smaku. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i stopniowo dodajemy do masy serowej. Około 1/3 masy serowej wylewamy na spód z herbatników i odstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeje, z mniejszej tortownicy delikatnie wyciągamy galaretkę zalaną truskawkami i układamy na środku stężałej masy serowej. W wolne przestrzenie po bokach wlewamy masę serową, a resztę wylewamy na wierzch i wygładzamy. Całość ponownie wkładamy do lodówki.
Dekoracja z truskawek
- truskawki
- 2 galaretka
Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na plasterki. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody. 3/4 galaretki wylewamy na stężałą masę serową. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć, układamy na niej plasterki truskawek - zaczynamy od brzegu tortownicy, tworząc taką jakby rozetę. Na truskawki wylewamy pozostałą galaretkę. Ciasto odstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz