wtorek, 2 lipca 2019

Szpinakowy sernik z truskawkami



Kremowy sernik na zimno z niespodzianką w środku w postaci warstwy galaretki z truskawkami. Swój zielony kolor zawdzięcza świeżym listkom szpinaku. Przyznajcie, że sernik na zimno z truskawkami to kwintesencja lata! A dekoracja z truskawek pokrojonych w plasterki dodaje mu tylko uroku :)





Spód z herbatników
  • 150 g herbatników
  • 100 g miękkiego masła

Herbatniki rozdrabniamy blenderem, tak aby były drobno zmielone. Rozdrobnione herbatniki dokładnie mieszamy z miękkim masłem. Powstałą masę rozkładamy równomiernie na dnie tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 


Warstwa z truskawkami i galaretką
  • truskawki 
  • 2 galaretki truskawkowe

Na dnie tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej folią aluminiową układamy truskawki. Warto zwrócić uwagę, żeby truskawki były mniej więcej jednakowej wielkości. Truskawki zalewamy 2 galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w 500 ml wody i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.




Masa serowa
  • 300 g świeżego szpinaku baby
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 kg Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président
  • 2 opakowania żelatyny - fix deserowej (120 g)
  • 3 łyżki cukru pudru 

Umyte listki szpinaku blendujemy razem z jogurtem na gładką masę. Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président miksujemy z cukrem pudrem oraz z masą szpinakową - ilość cukru możemy zwiększyć lub zmniejszyć wg własnego smaku.  Żelatynę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i stopniowo dodajemy do masy serowej. Około 1/3 masy serowej wylewamy na spód z herbatników i odstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeje, z mniejszej tortownicy delikatnie wyciągamy galaretkę zalaną truskawkami i układamy na środku stężałej masy serowej. W wolne przestrzenie po bokach wlewamy masę serową, a resztę wylewamy na wierzch i wygładzamy. Całość ponownie wkładamy do lodówki.

Dekoracja z truskawek
  • truskawki
  • 2 galaretka

Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na plasterki. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody. 3/4 galaretki wylewamy na stężałą masę serową. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć, układamy na niej plasterki truskawek - zaczynamy od brzegu tortownicy, tworząc taką jakby rozetę. Na truskawki wylewamy pozostałą galaretkę. Ciasto odstawiamy do lodówki. 







Tajemnice doskonałego sernika




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia sernika na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz