piątek, 5 lipca 2019

Szpinakowe placuszki z truskawkami


Gdy mieszkaliśmy w bloku, najbardziej brakowało mi balkonu. Teraz gdy mamy dom, w końcu możemy do woli korzystać ze wszelkich przyjemności związanych z posiadaniem własnego kawałka ogrodu. Jedną z takich przyjemności są śniadania w ogrodzie. Nawet najzwyklejsza kanapka zjedzona w promieniach słońca smakuje niczym królewskie śniadanie. W weekendy, gdy jest więcej czasu, można poszaleć i przygotować naprawdę królewskie śniadanie, np. takie obłędne placuszki szpinakowe z truskawkami. Są genialne w smaku, pięknie wyglądają i robi się je błyskawicznie. Koniecznie wypróbujcie przepis!


  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 100 g liści szpinaku
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 20 g rozpuszczonej Śniadaniowej Maślany Smak
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 50 ml wody gazowanej 
  • kilka truskawek pokrojonych w plasterki

Liście szpinaku łączymy z jogurtem naturalnym i rozdrabniamy blenderem na gładki koktajl. Do szpinakowego koktajlu dodajemy jajko, wystudzoną rozpuszczoną Śniadaniową Maślany Smak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, syrop klonowy oraz gazowaną wodę. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby powstało gładkie ciasto. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię. Na każdym placuszku od razu układamy plasterki truskawek. Placuszki smażymy przez około 1-2 minuty z każdej strony.  Podajemy z jogurtem naturalnym i truskawkami. 




   





Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia placuszków na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz