Cake icles czyli wilgotne ciastka na patyku w kształcie lodów. Tym razem
z obłędnym wnętrzem na bazie mascarpone i banana z liofilizowanymi
malinami. Całość oblana białą czekoladą i udekorowana
fiołkami - przyznajcie, że wyglądają uroczo!
- 50 g zmielonych herbatników pełnoziarnistych
- około 90-100 g banana
- 200 g serka mascarpone
- 20 g liofilizowanych malin
- 2-3 tabliczki białej czekolady
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub innego
- fiołki do dekoracji
Do przygotowania cake icles będą nam potrzebne silikonowe foremki w kształcie lodów - ja użyłam wersji mini - oraz drewniane patyczki do lodów. Serek mascarpone miksujemy ze zbledowanym bananem oraz ze zmielonymi herbatnikami. Do powstałej masy dodajemy liofilizowane maliny i całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do silikonowych foremek dokładnie je wypełniając, wbijamy patyczki i wkładamy do zamrażarki na całą noc. Z podanej ilości składników wychodzi około 6-7 mini "lodów". Kolejnego dnia czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z olejem. Rozpuszczoną czekoladę przelewamy do szklanki. Cake icles delikatnie wyciągamy z foremki, zanurzamy w czekoladzie i odkładamy na folię aluminiową. Na zamrożonych cake icles czekolada zastygnie bardzo szybko. Zanim czekolada zastygnie dekorujemy cake icles fiołkami. Jeśli nie masz świeżych fiołków, możesz użyć pokruszonych liofilizowanych malin.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz