Tarta grzechu warta! Naprawdę!
Najpierw pochłania się ją oczami,
a następnie znika do ostatniego okruszka!
Czekoladowy spód, kremowa warstwa serowa
z borówkami amerykańskimi i orzeźwiający mus
z mango - zapewniam Was, że to połączenie idealne!
Najpierw pochłania się ją oczami,
a następnie znika do ostatniego okruszka!
Czekoladowy spód, kremowa warstwa serowa
z borówkami amerykańskimi i orzeźwiający mus
z mango - zapewniam Was, że to połączenie idealne!
Spód tarty sernikowej
- 350 g ciastek czekoladowych typu markizy
- 100 g miękkiego masła
Ciastka łamiemy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy blenderem, tak aby były drobno zmielone. Rozdrobnione ciastka dokładnie mieszamy z miękkim masłem. Powstałą masę rozkładamy równomiernie na dnie prostokątnej lub okrągłej formy do tarty - pamiętamy o wylepieniu również ścianek formy.
Masa serowa
- 200 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président
- 50 ml śmietany 30% tł.
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody
- około 100-150 g borówek amerykańskiech
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président oraz rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na czekoladowy spód tarty. Na masie układamy borówki, delikatnie wciskając je w ser. Całość wkładamy do lodówki do stężenia.
Mus z mango
- 400 g miąższu dojrzałego mango
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wody
Mango rozdrabniamy blenderem na gładki mus. Dojrzałe mango nie będzie wymagało dosładzania. Mus miksujemy z rozpuszczoną żelatyną i wykładamy na masę serową. Tartę ponownie wkładamy do lodówki.
Do dekoracji
- małe beziki
- gałązki mięty lub melisy
Przed podaniem tartę dekorujemy bezikami - zarówno całymi, jak i pokruszonymi oraz gałązkami mięty lub melisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz