wtorek, 16 lipca 2019

Serniczki z kremem cytrynowym i musem truskawkowym


Monoporcje czy tradycyjne duże ciasto dzielone na kawałki? Każda opcja ma swoich zwolenników i przeciwników. Wiadomo, że smak jest najważniejszy! Ale monoporcje mają po prostu swój urok i wyglądają elegancko. Przyznajcie, że szpinakowe serniczki z kremem cytrynowym i letnimi owocami wyglądają cudnie!  A przysłowiową wisienką na torcie jest mus truskawkowy wypełniający wnętrze serniczka. 




Spód serniczków
  • 80 g herbatników
  • 50 g miękkiego masła 

Herbatniki rozdrabniamy blenderem, tak aby były drobno zmielone. Rozdrobnione herbatniki dokładnie mieszamy z miękkim masłem. Powstałą masę dzielimy na 4 części i wykładamy nią dno obręczy na monoporcje - u mnie były to obręcze o średnicy ok. 8 cm. Możecie użyć innego kształtu lub z podanych składników przygotować sernik na małej tortownicy. 

Masa serowa
  • 150 g świeżego szpinaku 
  • 500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président
  • 60 g żelatyny - fix deserowej (1 opakowanie)
  • 1 łyżka cukru pudru

Umyte listki szpinaku blendujemy na gładką masę. Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président miksujemy z cukrem pudrem oraz z masą szpinakową - ilość cukru możemy zwiększyć lub zmniejszyć wg własnego smaku.  Żelatynę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i stopniowo dodajemy do masy serowej. Masę sernikową wykładamy do obręczy tak by zapełniły je do wysokości ok 2/3. Serniczki wkładamy do lodówki do stężenia. 

Mus truskawkowy
  • około 15 dużych dojrzałych truskawek 

Truskawki blendujemy na gładki mus. W razie potrzeby możemy go dosłodzić. W stężałych serniczkach za pomocą specjalnej wykrawaczki lub po prostu zwykłą łyżeczką wycinamy na środku otwór o średnicy około 3 cm, tak by dotrzeć do warstwy herbatników, ale jej nie przebić. Do otworów wlewamy mus truskawkowy.

Krem cytrynowy 

  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru
  • 40 g masła
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • ulubione owoce
  • listki melisy lub mięty do dekoracji

W garnku za pomocą trzepaczki roztrzepujemy jajka, żółtka oraz cukier. Garnek stawiamy na małym palniku, dodajemy masło, skórkę oraz sok wyciśnięty z cytryn i cały czas mieszając podgrzewamy do czasu aż krem zgęstnieje. Gotowy krem przecieramy przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Wystudzony krem miksujemy z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Krem wykładamy na stężałą masę serową. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy ulubionymi owocami: u mnie były to borówki i maliny. 



   




   




Tajemnice doskonałego sernika


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia serniczków na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz