Monoporcje czy tradycyjne duże ciasto dzielone na kawałki? Każda opcja ma swoich zwolenników i przeciwników. Wiadomo, że smak jest najważniejszy! Ale monoporcje mają po prostu swój urok i wyglądają elegancko. Przyznajcie, że szpinakowe serniczki z kremem cytrynowym i letnimi owocami wyglądają cudnie! A przysłowiową wisienką na torcie jest mus truskawkowy wypełniający wnętrze serniczka.
Spód serniczków
- 80 g herbatników
- 50 g miękkiego masła
Herbatniki rozdrabniamy blenderem, tak aby były drobno zmielone. Rozdrobnione herbatniki dokładnie mieszamy z miękkim masłem. Powstałą masę dzielimy na 4 części i wykładamy nią dno obręczy na monoporcje - u mnie były to obręcze o średnicy ok. 8 cm. Możecie użyć innego kształtu lub z podanych składników przygotować sernik na małej tortownicy.
Masa serowa
- 150 g świeżego szpinaku
- 500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président
- 60 g żelatyny - fix deserowej (1 opakowanie)
- 1 łyżka cukru pudru
Umyte listki szpinaku blendujemy na gładką masę. Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président miksujemy z cukrem pudrem oraz z masą szpinakową - ilość cukru możemy zwiększyć lub zmniejszyć wg własnego smaku. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i stopniowo dodajemy do masy serowej. Masę sernikową wykładamy do obręczy tak by zapełniły je do wysokości ok 2/3. Serniczki wkładamy do lodówki do stężenia.
Mus truskawkowy
- około 15 dużych dojrzałych truskawek
Truskawki blendujemy na gładki mus. W razie potrzeby możemy go dosłodzić. W stężałych serniczkach za pomocą specjalnej wykrawaczki lub po prostu zwykłą łyżeczką wycinamy na środku otwór o średnicy około 3 cm, tak by dotrzeć do warstwy herbatników, ale jej nie przebić. Do otworów wlewamy mus truskawkowy.
Krem cytrynowy
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- skórka otarta z 2 cytryn
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 80 g cukru
- 40 g masła
- 2 łyżeczki żelatyny
- ulubione owoce
- listki melisy lub mięty do dekoracji
W garnku za pomocą trzepaczki roztrzepujemy jajka, żółtka oraz cukier. Garnek stawiamy na małym palniku, dodajemy masło, skórkę oraz sok wyciśnięty z cytryn i cały czas mieszając podgrzewamy do czasu aż krem zgęstnieje. Gotowy krem przecieramy przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Wystudzony krem miksujemy z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Krem wykładamy na stężałą masę serową. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy ulubionymi owocami: u mnie były to borówki i maliny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz