Dzisiaj był szczególny dzień: imieniny mojego kochanego Dziadziusia Zdzisia. Już od jakiegoś czasu planowałam jaki zrobię z tej okazji tort: miał być obłożony masą cukrową, a udekorowany atrybutami krawca, czyli centymetrem, igłami, szpulkami nici itp, bo Dziadziuś jest krawcem. Wczoraj upiekłam biszkopt, dzisiaj przełożyłam go masami i zabrałam się za robienie masy cukrowej: rozpuściłam już żelatynę, sięgam po glukozę w proszku i doznaję szoku: została mi marna łyżeczka. Szybko obskoczyłam okoliczne sklepy, ale jak na złość w żadnym nie mieli glukozy w proszku! Miałam za mało czasu, żeby jechać gdzieś dalej w poszukiwaniu glukozy, więc nie zostało mi nic innego jak zmienić koncepcję tortu: kupiłam rurki waflowe oraz m&m i stworzyłam kolorowy torcik. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, bo torcik bardzo się Dziadziusiowi spodobał i smakował wszystkim, którzy przyszli do niego z życzeniami. A tort z nićmi i igłami na pewno zrobię Dziadziusiowi na jakąś kolejna okazję :)
Biszkopt o średnicy 15 cm
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy 1/4 szklanki cukru i jeszcze trochę ubijamy. Następnie dodajemy po 2 żółtka i cukier. Ubijamy aż cukier będzie niewyczuwalny. Do powstałej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Dodajemy kakao i znowu mieszamy. Tortownicę smarujemy margaryną, wylewamy na nią ciasto i pieczemy w temperaturze około 180 stopni C do tzw. "suchego patyczka". Wystudzony biszkopt rozcinamy na 3 blaty. Każdy blat nasączamy mocną kawą z cukrem i kieliszkiem wódki.
Masa kajmakowa
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej o smaku orzechowym
- 50 g miękkiego masła
Masa z serka mascarpone
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 g miękkiego masła
Jeden blat wkładamy do tortownicy, smarujemy masą kajmakową i przykrywamy drugim blatem, który smarujemy połową masy z serka mascarpone. Całość przykrywamy trzecim blatem. Tort wkładamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Po tym czasie tort wyciągamy z tortownicy i dokładnie smarujemy pozostałą masą mascarpone po bokach i na wierzchu. Boki tortu obkładamy rurkami waflowymi, a środek dekorujemy kolorowymi m&m. Cały tort przewiązujemy wstążką.