Kurczak i masło orzechowe? Oczywiście, że tak! Przepis na to pyszne danie znalazłam na blogu Bernadety Mój Kulinarny Pamiętnik. Od razu mi się spodobał i wiedziałam, że muszę go wypróbować. Udka z kurczaka zamieniłam na pierś, ale myślę że przez tą drobną zmianę potrawa nie straciła na smaku. Jak raz wypróbujecie ten przepis, to na pewno będziecie do niego często wracali :)
- 2 piersi z kurczaka
- płaska łyżka curry
- łyżeczka kuminu
- papryczka chilli
- 1/4 szklanki masła orzechowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki wody
- łyżeczka brązowego cukru
- 3 cebulki dymki ze szczypiorem
- ząbek czosnku posiekany
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki startego imbiru
- duża papryka czerwona
- 1 słoiczek małych marynowanych kolb kukurydzy
- łyżka oleju sezamowego
Piersi z kurczaka oprószamy solą oraz pieprzem i pieczemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Wystudzone mięso dzielimy na mniejsze kawałki. Masło orzechowe mieszamy z curry, kuminem, drobno posiekaną papryczka chilli, wodą i cukrem. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wkładamy paprykę pokrojoną w paski, dymkę posiekaną ze szczypiorem, czosnek, imbir oraz kolby kukurydzy. Całość smażymy przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy mięso z kurczaka i sos. Smażymy kilka minut. W czasie smażenia potrawę skrapiamy olejem sezamowym, a na końcu doprawiamy sosem sojowym. Podajemy z ryżem.