Sezon truskawkowy pomału się zaczyna, więc aby należycie go uczcić zrobiłam szybki sernik na zimno z serka mascarpone, z mnóstwem truskawek i z musem truskawkowym, na cieniutkim herbatnikowym spodzie. Kremowy, niezbyt słodki, cudownie pachnący truskawkami - jednym słowem idealny!
Spód z herbatników
- 80 g herbatników
- 50 g miękkiego masła
Masa serowa
- 750 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 100 ml gorącej wody
Mus truskawkowy
- 300 g truskawek
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 75 ml gorącej wody
- 1-2 łyżki cukru
Dodatkowo
- około 600-700 g truskawek
Herbatniki rozdrabniamy blenderem, tak aby były drobno zmielone. Rozdrobnione herbatniki dokładnie mieszamy z miękkim masłem. Powstałą masę rozkładamy równomiernie na dnie tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Duże truskawki przecinamy wzdłuż na połówki i układamy je płaską stroną wzdłuż brzegów tortownicy na spodzie z herbatników, tak aby utworzyły obramowanie. Wewnątrz tortownicy układamy gdzieniegdzie całe truskawki.
Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ponownie miksujemy. Masę serową delikatnie przekładamy do tortownicy pomiędzy ułożone truskawki. Tortownicę wkładamy do lodówki do czasu aż masa serowa stężeje.
300 g truskawek rozdrabniamy blenderem na gładki mus. Do musu dodajemy cukier oraz rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie mieszamy. Mus truskawkowy wylewamy na zastygłą masę serową i tortownicę ponownie wstawiamy do lodówki.
Stężały sernik delikatnie wyciągamy z tortownicy. Na musie truskawkowym układamy pozostałe truskawki przekrojone na połówki.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia sernika na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do
albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.