piątek, 29 maja 2015

Puder rabarbarowy


Puder z rabarbaru to moje odkrycie tego sezonu, kolejne po rabarbarowym kremie. Zastanawiałam się czy uda się zmielić suszony rabarbar na drobny proszek i udało się! Zachował przy tym piękny różowy kolor i kwaskowaty rabarbarowy smak! Puder rabarbarowy świetnie nadaje się jako posypka do czekoladek czy też deserów, a także jako dodatek do ciast i lodów. 





  • kilka łodyg rabarbaru

Rabarbar myjemy i razem ze skórką kroimy na mniejsze kawałki, Tak przygotowany rabarbar suszymy w suszarce do owoców przez kilka godzin, tak aby powstały suche wiórki. Wysuszony rabarbar mielimy na pył - najlepiej w młynku do kawy, ale uda się też to za pomocą blendera. Gotowy puder rabarbarowy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia pudru na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


3 komentarze:

  1. A co, jeśli o nim marzę, a nie mam suszarki do owoców? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie można wykorzystać piekarnik z termoobiegiem ustawiony na bardzo niską temperaturę :)

      Usuń