Puder z rabarbaru to moje odkrycie tego sezonu, kolejne po rabarbarowym kremie. Zastanawiałam się czy uda się zmielić suszony rabarbar na drobny proszek i udało się! Zachował przy tym piękny różowy kolor i kwaskowaty rabarbarowy smak! Puder rabarbarowy świetnie nadaje się jako posypka do czekoladek czy też deserów, a także jako dodatek do ciast i lodów.
- kilka łodyg rabarbaru
Rabarbar myjemy i razem ze skórką kroimy na mniejsze kawałki, Tak przygotowany rabarbar suszymy w suszarce do owoców przez kilka godzin, tak aby powstały suche wiórki. Wysuszony rabarbar mielimy na pył - najlepiej w młynku do kawy, ale uda się też to za pomocą blendera. Gotowy puder rabarbarowy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia pudru na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
A co, jeśli o nim marzę, a nie mam suszarki do owoców? :-)
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie można wykorzystać piekarnik z termoobiegiem ustawiony na bardzo niską temperaturę :)
Usuńoo! świetny patent!
OdpowiedzUsuń:)