W końcu weekend! To idealna okazja, żeby zrobić grilla i miło spędzić czas z przyjaciółmi. Zwłaszcza, że pogoda jest idealna: ani za gorąco ani za zimno - po prostu przyjemnie. Jeśli dzisiaj wieczorem lub jutro rano zamarynujecie łososia, to będzie w sam raz na sobotniego grilla.
- 500-600 g filetu z łososia
- żółte pomidorki koktajlowe
- pomidorki daktylowe
- 3 łyżki domowego koncentratu pomidorowego
- 4-6 łyżek oliwy
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 1 pęczek kolendry drobno posiekany
- pieprz
- sól
Łososia kromy na kawałki o boku około 3 cm, a pomidorki myjemy i osuszamy. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, zalewamy nią kawałki łososia i odstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie kawałki łososia oraz pomidorki koktajlowe nadziewamy na patyki do szaszłyków. Szaszłyki grillujemy po kilka minut z każdej strony.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia szaszłyków na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz