środa, 19 sierpnia 2015

Krem z żółtych pomidorów z chipsami pomidorowymi


Ostatnio podrzuciłam Wam pomysł na chipsy pomidorowe. A dzisiaj mam dla Was przepis na zupę krem z którą można podać wspomniane chipsy pomidorowe. Krem z żółtych pomidorów nie tylko świetnie komponuje się kolorystycznie z chipsami, ale również świetnie smakuje! 





   
  • 1 kg żółtych pomidorów
  • 4-5 dużych ząbków czosnku
  • garść świeżych listków bazylii
  • bulion warzywny
  • chipsy pomidorowe
  • oliwa
  • pieprz 
  • sól

Pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Czosnek siekamy i posypujemy nim pomidory. Na wierzchu układamy listki bazylii. Całość skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200 stopni C. na 30 minut. Po tym czasie pomidory z czosnkiem i bazylią rozdrabniamy blenderem na gładki krem, doprawiamy go do smaku solą oraz pieprzem. Zupa wychodzi dość gęsta – jeśli chcielibyście ją rozrzedzić, to połączcie ją z bulionem warzywnym. Zupę podajemy z chipsami pomidorowymi.




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia zupy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


1 komentarz:

  1. Wspaniała zupa. Pomidor w różnych postaciach. Super. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń