Ostatnio podrzuciłam Wam pomysł na chipsy pomidorowe. A dzisiaj mam dla Was przepis na zupę krem z którą można podać wspomniane chipsy pomidorowe. Krem z żółtych pomidorów nie tylko świetnie komponuje się kolorystycznie z chipsami, ale również świetnie smakuje!
- 1 kg żółtych pomidorów
- 4-5 dużych ząbków czosnku
- garść świeżych listków bazylii
- bulion warzywny
- chipsy pomidorowe
- oliwa
- pieprz
- sól
Pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Czosnek siekamy i posypujemy nim pomidory. Na wierzchu układamy listki bazylii. Całość skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200 stopni C. na 30 minut. Po tym czasie pomidory z czosnkiem i bazylią rozdrabniamy blenderem na gładki krem, doprawiamy go do smaku solą oraz pieprzem. Zupa wychodzi dość gęsta – jeśli chcielibyście ją rozrzedzić, to połączcie ją z bulionem warzywnym. Zupę podajemy z chipsami pomidorowymi.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia zupy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Wspaniała zupa. Pomidor w różnych postaciach. Super. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuń