Jak pewnie zdążyliście się już zorientować, dynia to jedno z moich ulubionych warzyw. Piękne kolory oraz kształty, a do tego uniwersalność zastosowania sprawiają, że to warzywo idealne. Świetnie sprawdza się i na słodko i na wytrawnie. A wypiekom nadaje pięknego koloru. I taki też był chleb, który ostatnio upiekłam: żółciutki, pachnący i z chrupiącymi pestkami dyni - w sam raz na jesienne śniadanie.
- 240 g puree z dyni
- 500 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 15 g cukru
- 15 g soli
- 100 g pestek dyni + garść do posypania po wierzchu
- 1 jajko
Z drożdży, wody, cukru i 3-4 łyżek mąki przygotowujemy zaczyn. Gdy podwoi swoją objętość, łączymy go z przesianą mąką, z solą oraz z puree z dyni. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy pestki dyni. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy i formujemy z niego bochenek chleba. Uformowany chleb układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy go ukośnie po wierzchu i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Następnie chleb smarujemy po wierzchu rozbełtanym jajkiem, posypujemy pestkami dyni wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Chleb pieczemy przez około 35-40 minut.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia chleba na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Kolor ma absolutnie cudowny :)
OdpowiedzUsuń