środa, 21 października 2015

Pieczarki zapiekane z mięsem, kozim serem i jarmużem


Ostatnio w jednym ze sklepów wpadły mi w ręce ogromne pieczarki. Każda miała około 10 centymetrów średnicy. Kupiłam je z myślą, że idealnie nadadzą się do zapiekania. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Pieczarki nadziałam mięsem mielonym, jarmużem i kozim serem. Jarmuż wymieszany ze startym kozim serem położony na wierzchu pieczarek, zamienił się w chrupiący chips. To co, kto z Was skusi się na taką smaczną przekąskę? 




  • 4-6 dużych pieczarek o średnicy około 10 cm
  • 300 g mielonego mięsa indyczego
  • kilka gałązek jarmużu
  • około 80 g twardego koziego sera
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

Jarmuż drobno siekamy. Około 1/4 posiekanego jarmużu odkładamy, a pozostały dodajemy do miski z mięsem mielonym. Kozi ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i 1/4 odkładamy, a resztę dodajemy do mięsa i jarmużu. Czosnek bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę i również dorzucamy do miski. Wszystkie składniki mieszamy i tak powstały farsz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Farszem nadziewamy pieczarki. Po wierzchu posypujemy je pozostałym posiekanym jarmużem i startym serem. Pieczarki układamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni C. Podajemy zaraz po upieczeniu. 





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia pieczarek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz