poniedziałek, 12 października 2015

Grzanki z kozim serem i figami


W większych sklepach figi radośnie uśmiechają się do nas z półek. Wprawdzie smakiem nie dorównują tym, które można zjeść w miejscu ich naturalnego dojrzewania (Bałkany, Turcja, Gruzja itp.), ale jednak kuszą i z każdym kęsem dochodzę do wniosku, że jednak nie są takie złe... Większość zjadamy ot tak po prostu, ale czasem kilka zdąży się doczekać jakiegoś przetworzenia. Dzisiaj na przykład powstały grzanki z figami i kozim serem - szybka i smaczna propozycja na kolację.




  • bagietka
  • twardy lub miękki kozi ser
  • świeże figi
  • zielona cebulka 

Bagietkę kroimy na kromki. Jeśli mamy miękki kozi ser, to rozsmarowujemy go na kromkach - a jeśli twardy to ścieramy go na tarce i posypujemy nim całą powierzchnię kromek. Figi kroimy na plastry i układamy je na serze. Tak przygotowane kromki układamy na blasze i zapiekamy w piekarniku przez około 10-15 minut  w temperaturze 180-200 stopni C. Upieczone grzanki posypujemy po wierzchu posiekaną zieloną cebulką. Podajemy gorące.




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia grzanek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chyba jednak wolę grzanki z serem krowim, gdyż kozi jest dla mnie zbyt słony. Robię je w bardzo prosty sposób. Wrzucam chleb tostowy do tostera https://duka.com/pl/agd/tostery i odpowiednio podgrzewam. Następnie szybko kładę na toście plasterek sera, który się bardzo fajnie rozpuszcza.

    OdpowiedzUsuń