W większych sklepach figi radośnie uśmiechają się do nas z półek. Wprawdzie smakiem nie dorównują tym, które można zjeść w miejscu ich naturalnego dojrzewania (Bałkany, Turcja, Gruzja itp.), ale jednak kuszą i z każdym kęsem dochodzę do wniosku, że jednak nie są takie złe... Większość zjadamy ot tak po prostu, ale czasem kilka zdąży się doczekać jakiegoś przetworzenia. Dzisiaj na przykład powstały grzanki z figami i kozim serem - szybka i smaczna propozycja na kolację.
- bagietka
- twardy lub miękki kozi ser
- świeże figi
- zielona cebulka
Bagietkę kroimy na kromki. Jeśli mamy miękki kozi ser, to rozsmarowujemy go na kromkach - a jeśli twardy to ścieramy go na tarce i posypujemy nim całą powierzchnię kromek. Figi kroimy na plastry i układamy je na serze. Tak przygotowane kromki układamy na blasze i zapiekamy w piekarniku przez około 10-15 minut w temperaturze 180-200 stopni C. Upieczone grzanki posypujemy po wierzchu posiekaną zieloną cebulką. Podajemy gorące.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia grzanek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa chyba jednak wolę grzanki z serem krowim, gdyż kozi jest dla mnie zbyt słony. Robię je w bardzo prosty sposób. Wrzucam chleb tostowy do tostera https://duka.com/pl/agd/tostery i odpowiednio podgrzewam. Następnie szybko kładę na toście plasterek sera, który się bardzo fajnie rozpuszcza.
OdpowiedzUsuń