Dim sum to chińskie pierożki gotowane na parze. Pierwszy raz jedliśmy je podczas naszego pobytu w Chinach. Można je tam było spotkać praktycznie na każdym kroku: sprzedawano je i na ulicznych straganach z jedzeniem i w restauracjach. Rodzajów nadzienia było naprawdę mnóstwo - każdy na pewno znalazły coś dla siebie. W Chinach byliśmy cztery lata temu i od tego czasu chyba tylko raz jedliśmy dim sum w jednej z krakowskich restauracyjek. Jednakże jakiś czas temu kupiłam bambusowy koszyk do gotowania na parze - a skoro był już koszyk, to dim sum aż się prosiły o zrobienie. Na pierwszy ogień poszła jesienna wariacja na temat dim sum: dyniowe ciasto, a farsz mięsny z dodatkiem jarmużu i dyni. Dim sum wyszły rewelacyjne! I ten kolor! Od razu uśmiech pojawia się na twarzy!
Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pierogów po wierzchu
- 1/2 szklanki puree z dyni
- około 1/2 szklanki letniej wody
Nadzienie
- 500 g mielonego mięsa indyczego
- 1 szklanka dyni starej na tarce o grubych oczkach
- 1 czerwona cebula
- kilka gałązek jarmużu
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka oregano
- pieprz
- sól
Mięso mielone łączymy z dynią startą na tarce o grubych oczkach, posiekanym jarmużem i cebulą oraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość doprawiamy imbirem, oregano, solą i pieprzem. Następnie z mąki, jajka i dyniowego puree wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając wodę. W zależności od tego jak wodniste mamy puree z dyni, ciasto wchłonie mniej lub więcej wody. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego koła o średnicy około 8-9 cm. Na środek każdego koła nakładamy nadzienie i zlepiamy brzegi ciasta tworząc sakiewki. Ulepione pierożki dim sum układamy w bambusowym koszyku lub w innym naczyniu do gotowania na parze na około 7-9 minut.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia pierogów na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Świetny pomysł na wykorzystanie dyni! I do tego z naszych ulubionych rejonów ;) Na pewno spróbujemy!
OdpowiedzUsuńJadłam takie pierożki z dynia raz jeden w azjatyckiej restauracji (Udon Noodle Bar w Warszawie) były przepyszne! Zawsze myślałam, ze dynia ma taki mdły smak a w tych pierozkach była rewelacyjna!
OdpowiedzUsuńDim sum to nie są chińskie pierożki! Chińskie są np. jiaozi, wyglądają one inaczej, sposób przygotowania również jest inny. Co nie zmienia faktu, że i te i te są pyszne! 😉
OdpowiedzUsuń