poniedziałek, 30 listopada 2015

Tort z kremem malaga


28 listopada to dzień w którym imieniny świętuje mój kochany Dziadziuś Zdzisiu. Jak co roku upiekłam dla niego tort - tym razem z kremem o smaku malaga. Pomysł na ten krem wpadł mi do głowy podczas zakupów i okazał się trafiony, bo wyszedł bardzo dobry, o wyraźnie wyczuwalnym smaku malagi. Tort obłożony jest białą masą cukrową i udekorowany serduszkami również wykonanymi z masy cukrowej. 





Biszkopt
  • 6 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru 
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich stopniowo cukier oraz żółtka i dalej ubijamy do czasu aż cukier będzie niewyczuwalny. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy w temperaturze około 190 stopnic C. do tzw. suchego patyczka.


Krem malaga
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g czekoladek Malaga lub czekolady nadziewanej Malaga
  • 60 g rodzynek

Czekoladki roztapiamy w kąpieli wodnej tak aby powstała jednolita masa. Rozpuszczone czekoladki mieszamy z serkiem mascarpone tworząc gładki krem. Na końcu dodajemy rodzynki i całość dokładnie mieszamy.




Dodatkowo 
  • nalewka śliwkowa do nasączenia biszkoptu
  • masa cukrowa 
  • krem maślany
  • lukier królewski 

Biszkopt przecinamy na trzy blaty i każdy z blatów nasączamy nalewką śliwkową. Pierwszy blat układamy na dnie tortownicy, wykładamy na niego połowę kremu, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem. Pozostały krem wykładamy na drugi blat, znowu rozsmarowujemy i przykrywamy trzecim blatem. Tort wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, żeby masa trochę stężała. Po tym czasie tort wyciągamy z tortownicy i jego wierzch oraz boki pokrywamy kremem maślanym. Tak przygotowany tort dekorujemy dowolnie masą cukrową. Napis na torcie został zrobiony z lukru królewskiego. 






Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia tortu na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



2 komentarze: