piątek, 20 listopada 2015

Dyniowe dim sum


Dim sum to chińskie pierożki gotowane na parze. Pierwszy raz jedliśmy je podczas naszego pobytu w Chinach. Można je tam było spotkać praktycznie na każdym kroku: sprzedawano je i na ulicznych straganach z jedzeniem i w restauracjach. Rodzajów nadzienia było naprawdę mnóstwo - każdy na pewno znalazły coś dla siebie. W Chinach byliśmy cztery lata temu i od tego czasu chyba tylko raz jedliśmy dim sum w jednej z krakowskich restauracyjek. Jednakże jakiś czas temu kupiłam bambusowy koszyk do gotowania na parze - a skoro był już koszyk, to dim sum aż się prosiły o zrobienie. Na pierwszy ogień poszła jesienna wariacja na temat dim sum: dyniowe ciasto, a farsz mięsny z dodatkiem jarmużu i dyni. Dim sum wyszły rewelacyjne! I ten kolor! Od razu uśmiech pojawia się na twarzy!





Ciasto
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pierogów po wierzchu
  • 1/2 szklanki puree z dyni 
  • około 1/2 szklanki letniej wody

Nadzienie
  • 500 g mielonego mięsa indyczego
  • 1 szklanka dyni starej na tarce o grubych oczkach
  • 1 czerwona cebula
  • kilka gałązek jarmużu 
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz
  • sól

Mięso mielone łączymy z dynią startą na tarce o grubych oczkach, posiekanym jarmużem i cebulą oraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość doprawiamy imbirem, oregano, solą i pieprzem. Następnie z mąki, jajka i dyniowego puree wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając wodę. W zależności od tego jak wodniste mamy puree z dyni, ciasto wchłonie mniej lub więcej wody. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego koła o średnicy około 8-9 cm. Na środek każdego koła nakładamy nadzienie i zlepiamy brzegi ciasta tworząc sakiewki. Ulepione pierożki dim sum układamy w bambusowym koszyku lub w innym naczyniu do gotowania na parze na około 7-9 minut. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia pierogów na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


3 komentarze:

  1. Świetny pomysł na wykorzystanie dyni! I do tego z naszych ulubionych rejonów ;) Na pewno spróbujemy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam takie pierożki z dynia raz jeden w azjatyckiej restauracji (Udon Noodle Bar w Warszawie) były przepyszne! Zawsze myślałam, ze dynia ma taki mdły smak a w tych pierozkach była rewelacyjna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dim sum to nie są chińskie pierożki! Chińskie są np. jiaozi, wyglądają one inaczej, sposób przygotowania również jest inny. Co nie zmienia faktu, że i te i te są pyszne! 😉

    OdpowiedzUsuń