poniedziałek, 16 listopada 2015

Ciasteczka marchwiowe


Późną jesienią i w czasie zimy - gdy sezon na nasze krajowe owoce już dawno za nami - warto sięgać po warzywa, zwłaszcza te korzeniowe. Są nie tylko bogate w wiele wartości odżywczych, ale i smaczne. Do tego świetnie sprawdzą się jako składnik ciast, ciasteczek czy innych słodkich przekąsek. Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie ciasteczka marchewkowe. Smaczne, o pięknym lekko pomarańczowym kolorze zdecydowanie poprawią nam humor w pochmurny i chłodny dzień. 





  • 1/2 kg surowej marchwi
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 12% lub 18% tł.
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

  • cukier trzcinowy do posypania ciastek po wierzchu
  • 1 jajko do posmarowania ciastek po wierzchu


   


Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do tak przygotowanej marchwi dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5-6 mm i wycinamy ciasteczka szklanką lub foremką o dowolnym kształcie. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko smarujemy po wierzchu rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 15 minut. W zależności od piekarnika czas pieczenia może się nieznacznie różnić.




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasteczek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


1 komentarz: