Późną jesienią i w czasie zimy - gdy sezon na nasze krajowe owoce już dawno za nami - warto sięgać po warzywa, zwłaszcza te korzeniowe. Są nie tylko bogate w wiele wartości odżywczych, ale i smaczne. Do tego świetnie sprawdzą się jako składnik ciast, ciasteczek czy innych słodkich przekąsek. Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie ciasteczka marchewkowe. Smaczne, o pięknym lekko pomarańczowym kolorze zdecydowanie poprawią nam humor w pochmurny i chłodny dzień.
- 1/2 kg surowej marchwi
- 1/2 kg mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 12% lub 18% tł.
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- cukier trzcinowy do posypania ciastek po wierzchu
- 1 jajko do posmarowania ciastek po wierzchu
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do tak przygotowanej marchwi dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5-6 mm i wycinamy ciasteczka szklanką lub foremką o dowolnym kształcie. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko smarujemy po wierzchu rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 15 minut. W zależności od piekarnika czas pieczenia może się nieznacznie różnić.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia ciasteczek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Wyglądają cudownie! Kolor mają wyjątkowo optymistyczny :)
OdpowiedzUsuń