Mini torciki piernikowe z kremem żurawinowym i uroczymi bożonarodzeniowymi motywami piernikowymi są świetną alternatywą dla tradycyjnych świątecznych ciast. Smak korzennych przypraw świetnie komponuje się z kwaskowatym żurawinowym kremem. Takie torciki będą piękną ozdobą każdego świątecznego stołu i na pewno zachwycą wszystkich gości, nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Torciki przygotowałam na urodziny Babci Helenki zamiast tradycyjnego tortu, dlatego jeden z mini torcików ozdobiony jest cyframi 8 i 6, bo Babcia obchodziła 86 urodziny.
Biszkopt piernikowy
- 6 jajek
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1,5-2 łyżki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 200 g powideł śliwkowych
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich stopniowo cukier oraz żółtka i dalej ubijamy do czasu aż cukier będzie niewyczuwalny. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem i przyprawą do piernika. Na końcu dodajemy powidła śliwkowe i całość delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy i pieczemy w temperaturze około 190 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Z wystudzonego ciasta wycinamy za pomocą foremki okrągłe ciasta o średnicy około 7-8 cm. Każde z takich okrągłych ciast przecinamy na 2 blaty.
Krem żurawinowy
- 200 g świeżej żurawiny
- 100 g cukru
- 250 g serka mascarpone
- 50 g masła
Żurawinę z cukrem wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy do czasu aż żurawina się rozgotuje i utworzy się coś w rodzaju konfitury. Wystudzoną konfiturę żurawinową miksujemy z serkiem mascarpone i miękkim masłem.
Piernikowe dekoracje
- 1 jajko
- 7,5 g proszku do pieczenia Delecta
- 250 g mąki
- 25 g przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki sody
- 63 g cukru
- 63 g miodu
- 13 g smalcu
- 50 g masła
- lukier królewski
- kamyczki czekoladowe Decorada Delecta
- maczek tutti frutti Decorada Delecta
- kuleczki zbożowe w różowej skorupce Decorada Delecta
- maczek truskawkowy Decorada Delecta
- maczek mango Decorada Delekta
Miód, masło, smalec, cukier, sodę i przyprawę do piernika rozpuszczamy w garnku, ale nie dopuszczamy do ich zagotowania. Do powstałej, lekko przestudzonej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jajka. Dokładnie wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170-180 stopni C. przez kilka minut. Wystudzone pierniczki ozdabiamy dowolnie za pomocą lukru królewskiego i kolorowych posypek dekoracyjnych z serii Decorada Delecta.
Dodatkowo
- 200 g białej czekolady
- 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- kamyczki czekoladowe Decorada Delecta
- maczek tutti frutti Decorada Delecta
- kuleczki zbożowe w różowej skorupce Decorada Delecta
- maczek truskawkowy Decorada Delecta
- maczek mango Decorada Delekta
Na każdy z małych biszkoptowych blatów wykładamy krem żurawinowy i przykrywamy go drugim blatem. W ten sposób powstało nam 5 mini torcików. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę miksujemy z serkiem mascarpone. Tak powstałym kremem smarujemy dokładnie torciki na wierzchu i po bokach. Torciki wkładamy do lodówki, żeby krem stężał. Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy ciemną czekoladę - gdy przestygnie, tak aby nie była gorąca, ale dalej pozostawała w stanie płynnym - wylewamy ją na wierzch schłodzonych torcików tak aby ściekała po bokach. Zanim czekolada zastygnie, w torciki wbijamy piernikowe dekoracje i czekoladę ozdabiamy posypkami Decorada Delecta. Tak przygotowane torciki wstawiamy do lodówki, aby czekolada dobrze zastygła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz