poniedziałek, 4 stycznia 2016

Mini torciki piernikowe z kremem żurawinowym


Mini torciki piernikowe z kremem żurawinowym i uroczymi bożonarodzeniowymi motywami piernikowymi są świetną alternatywą dla tradycyjnych świątecznych ciast. Smak korzennych przypraw świetnie komponuje się z kwaskowatym żurawinowym kremem. Takie torciki będą piękną ozdobą każdego świątecznego stołu i na pewno zachwycą wszystkich gości, nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Torciki przygotowałam na urodziny Babci Helenki zamiast tradycyjnego tortu, dlatego jeden z mini torcików ozdobiony jest cyframi 8 i 6, bo Babcia obchodziła 86 urodziny. 





Biszkopt piernikowy
  • 6 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru 
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5-2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 200 g powideł śliwkowych

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich stopniowo cukier oraz żółtka i dalej ubijamy do czasu aż cukier będzie niewyczuwalny. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem i przyprawą do piernika. Na końcu dodajemy powidła śliwkowe i całość delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy i pieczemy w temperaturze około 190 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Z wystudzonego ciasta wycinamy za pomocą foremki okrągłe ciasta o średnicy około 7-8 cm. Każde z takich okrągłych ciast przecinamy na 2 blaty.


Krem żurawinowy
  • 200 g świeżej żurawiny
  • 100 g cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g masła

Żurawinę z cukrem wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy do czasu aż żurawina się rozgotuje i utworzy się coś w rodzaju konfitury. Wystudzoną konfiturę żurawinową miksujemy z serkiem mascarpone i miękkim masłem.


   


Piernikowe dekoracje
  • 1 jajko
  • 7,5 g proszku do pieczenia Delecta
  • 250 g mąki
  • 25 g przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 63 g cukru
  • 63 g miodu
  • 13 g smalcu
  • 50 g masła
  • lukier królewski
  • kamyczki czekoladowe Decorada Delecta
  • maczek tutti frutti Decorada Delecta
  • kuleczki zbożowe w różowej skorupce Decorada Delecta
  • maczek truskawkowy Decorada Delecta
  • maczek mango Decorada Delekta

Miód, masło, smalec, cukier, sodę i przyprawę do piernika rozpuszczamy w garnku, ale nie dopuszczamy do ich zagotowania. Do powstałej, lekko przestudzonej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jajka. Dokładnie wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170-180 stopni C. przez kilka minut. Wystudzone pierniczki ozdabiamy dowolnie za pomocą lukru królewskiego i kolorowych posypek dekoracyjnych z serii Decorada Delecta.




Dodatkowo
  • 200 g białej czekolady 
  • 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 
  • 250 g serka mascarpone 
  • kamyczki czekoladowe Decorada Delecta
  • maczek tutti frutti Decorada Delecta
  • kuleczki zbożowe w różowej skorupce Decorada Delecta
  • maczek truskawkowy Decorada Delecta
  • maczek mango Decorada Delekta


Na każdy z małych biszkoptowych blatów wykładamy krem żurawinowy i przykrywamy go drugim blatem. W ten sposób powstało nam 5 mini torcików. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę miksujemy z serkiem mascarpone. Tak powstałym kremem smarujemy dokładnie torciki na wierzchu i po bokach. Torciki wkładamy do lodówki, żeby krem stężał. Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy ciemną czekoladę - gdy przestygnie, tak aby nie była gorąca, ale dalej pozostawała w stanie płynnym - wylewamy ją na wierzch schłodzonych torcików tak aby ściekała po bokach. Zanim czekolada zastygnie, w torciki wbijamy piernikowe dekoracje i czekoladę ozdabiamy posypkami Decorada Delecta. Tak przygotowane torciki wstawiamy do lodówki, aby czekolada dobrze zastygła.


   


   


Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia torcików na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz