wtorek, 16 lutego 2016

Szarlotka sypana


Jakiś czas temu wpadła do mnie Przyjaciółka i przyniosła ze sobą szarlotkę. Była obłędna w smaku, z chrupiącym wierzchem. Okazało się, że to szarlotka sypana z przepisu Doroty. Planowałam ją upiec już dość dawno, ale jak to zwykle bywa, jakoś się nie składało. W końcu jednak - za sprawą nadmiaru jabłek, które wprost błagały o wykorzystanie ich - szarlotka sypana zagościła na naszym stole. To chyba najprostsze i najszybsze z ciast, które do tej pory piekłam. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a na pewno nie pożałujecie!





  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
  • 170 g zimnego masła
  • cynamon 

Mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy ze sobą i dzielimy na 3 równe części. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dno tortownicy (użyłam takiej o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na dno tortownicy równomiernie wysypujemy 1 część suchych składników, na niej układamy połowę starych jabłek i obficie posypujemy je cynamonem. Na jabłkach rozsypujemy 2 część suchych składników, wykładamy na nie pozostałe jabłka i oprószamy je cynamonem. Jabłka przykrywamy ostatnią częścią suchych składników. Zimne masło ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. przez około 60 minut. Podczas pieczenia masło roztopi się i razem z sokiem z jabłek zespoli wszystkie warstwy ciasta. Podczas pieczenia z tortownicy może wyciec trochę soku i roztopionego masła, dlatego tortownicę warto włożyć do większej formy, aby nie zabrudzić piekarnika. Szarlotka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. 





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia szarlotki na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


1 komentarz:

  1. Szarlotka sypana jest najlepsza! Zdecydowanie moja ulubiona :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń