poniedziałek, 15 lutego 2016

Frankfurterki zapiekane z jajkiem i boczkiem


Takie tam leniwe sobotnie śniadanie. Dość kaloryczne, bo i frankfurterki, i boczek, i parmezan... A to wszystko z dodatkiem pomidorów i ogórków kiszonych. Ale w końcu śniadanie ma nam dać energię na cały dzień. Każdy facet z apetytem w kilka chwil spałaszuje taki posiłek :)





  • 2 frankfurterki
  • 2 jajka
  • kilka bardzo cienkich plasterków boczku
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki kiszone 
  • kawałek parmezanu startego na tarce o drobnych oczkach
  • 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa pokrojone w grubą kostkę
  • pieprz
  • sól

Frankfurterki kroimy na grube plastry i podsmażamy je rzez kilka minut na patelni. Kokilki smarujemy masłem. Boki kokilek wykładamy plasterkami boczku. Na dno kokilek wkładamy chleb pokrojony w kostkę, posypujemy go częścią parmezanu. Następnie układamy kawałki frankfurterek, ćwiartki pomidorów oraz ogórki pokrojone w kostkę. Na wierzch wbijamy po jajku. Całość delikatnie solimy i pieprzymy oraz posypujemy parmezanem. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. i zapiekamy przez około 10-15 minut. Czas zapiekania zależy od tego jak bardzo chcemy mieć ścięte jajko. Podajemy gorące. 


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz