Takie tam leniwe sobotnie śniadanie. Dość kaloryczne, bo i frankfurterki, i boczek, i parmezan... A to wszystko z dodatkiem pomidorów i ogórków kiszonych. Ale w końcu śniadanie ma nam dać energię na cały dzień. Każdy facet z apetytem w kilka chwil spałaszuje taki posiłek :)
- 2 frankfurterki
- 2 jajka
- kilka bardzo cienkich plasterków boczku
- 2 pomidory
- 2 ogórki kiszone
- kawałek parmezanu startego na tarce o drobnych oczkach
- 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa pokrojone w grubą kostkę
- pieprz
- sól
Frankfurterki kroimy na grube plastry i podsmażamy je rzez kilka minut na patelni. Kokilki smarujemy masłem. Boki kokilek wykładamy plasterkami boczku. Na dno kokilek wkładamy chleb pokrojony w kostkę, posypujemy go częścią parmezanu. Następnie układamy kawałki frankfurterek, ćwiartki pomidorów oraz ogórki pokrojone w kostkę. Na wierzch wbijamy po jajku. Całość delikatnie solimy i pieprzymy oraz posypujemy parmezanem. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. i zapiekamy przez około 10-15 minut. Czas zapiekania zależy od tego jak bardzo chcemy mieć ścięte jajko. Podajemy gorące.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz