Na Teneryfę wybieramy się już od dawna i jakoś nie możemy tam dotrzeć, bo zawsze przy planowaniu urlopu pojawiają się bilety lotnicze w atrakcyjnej cenie do innych miejsc. Jednak co się odwlecze to nie uciecze i mam nadzieję, że w końcu kiedyś uda nam się tam polecieć. A tymczasem prosto z Teneryfy przyleciały do nas - dzięki Magdzie i Michałowi - pyszne sosy: zielony Mojo Verde i czerwony Mojo Picón. Na Wyspach Kanaryjskich z tymi sosami podawane są małe ziemniaczki ugotowane w mundurkach z dużą ilością soli, a także rożne mięsa i ryby. Skoro dostaliśmy oryginalne sosy z Teneryfy, siłą rzeczy na obiad w weekend były ziemniaczki po kanaryjsku. Przepis pochodzi od Kasi i Marka z degusto.pl - znajdziecie tam również przepisy na na obydwa sosy. A Magdzie i Michałowi dziękujemy za smaczny upominek z podróży :)
- 1 kg małych ziemniaków o zbliżonej wielkości
- 100 g soli morskiej
Ziemniaki dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby sięgała kilka milimetrów poniżej poziomu ziemniaków. Wsypujemy sól i garnek przykrywamy ściereczką lub liśćmi kapusty - nie należy używać pokrywki!!! Ziemniaki gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut od momentu wrzenia. Po tym czasie ziemniaki powinny być już miękkie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody i ponownie stawiamy garnek na gazie, aby ziemniaki dobrze się osuszyły, jednocześnie uważając aby ich nie przypalić. Gotowe ziemniaki powinny być lekko pomarszczone i pokryte solą. Ziemniaki jemy razem ze skórką, maczając je w sosie Mojo Verde lub Mojo Picón. Tak przygotowane ziemniaki świetnie komponują się z wszelkiego rodzaju mięsami oraz rybami.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia ziemniaczków na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz