czwartek, 7 kwietnia 2016

Deser jogurtowy z chia i granatem


Ten deser nie tylko pięknie się prezentuje, ale za sprawą nasion chia jest również bardzo zdrowy. Podałam go w małych słoiczkach, co tylko dodało mu uroku. Goście bardzo chętnie sięgali po to małe słodkie co nie co.




  • 225 ml jogurtu naturalnego
  • 75 ml mleka
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1-1,5 łyżki syropu klonowego
  • ziarna granatu
  • gałązki melisy lub mięty

Jogurt mieszamy z mlekiem i dosładzamy do smaku syropem klonowym. Można całkowicie zrezygnować ze słodzenia syropem, albo zamienić go na miód lub coś innego. Do mieszaniny jogurtu i mleka wsypujemy nasiona chia, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie nasiona chia spęcznieją, a deser osiągnie pożądaną konsystencję. Deser przekładamy do małych słoiczków lub innych naczyń do serwowania. Na wierzch wykładany ziarna granatu i całość dekorujemy gałązką melisy.   


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia deseru na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz