Ten deser nie tylko pięknie się prezentuje, ale za sprawą nasion chia jest również bardzo zdrowy. Podałam go w małych słoiczkach, co tylko dodało mu uroku. Goście bardzo chętnie sięgali po to małe słodkie co nie co.
- 225 ml jogurtu naturalnego
- 75 ml mleka
- 2 łyżki nasion chia
- 1-1,5 łyżki syropu klonowego
- ziarna granatu
- gałązki melisy lub mięty
Jogurt mieszamy z mlekiem i dosładzamy do smaku syropem klonowym. Można całkowicie zrezygnować ze słodzenia syropem, albo zamienić go na miód lub coś innego. Do mieszaniny jogurtu i mleka wsypujemy nasiona chia, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie nasiona chia spęcznieją, a deser osiągnie pożądaną konsystencję. Deser przekładamy do małych słoiczków lub innych naczyń do serwowania. Na wierzch wykładany ziarna granatu i całość dekorujemy gałązką melisy.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia deseru na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz