sobota, 5 listopada 2016

Tarta cytrynowa z borówkami


Czekoladowy kruchy spód, cytrynowy krem na bazie śmietanki i mascarpone oraz wyrazisty lemon curd z dodatkiem borówek - czy może być lepsze połączenie? Tartę zrobiłam dla Krzyśka do pracy i podobno zniknęła w pierwszej kolejności - lepszej rekomendacji smaku chyba nie trzeba... :) 





Ciasto
  • 165 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 90 g cukru
  • 3 żółtka

Ze wszystkich składników zagniatamy szybko gładkie ciasto, owijamy je folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy formę do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto gęsto nakłuwamy i wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C. Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut.

Krem cytrynowy
  • 400 ml śmietany 36% tł.
  • 250 g serka mascarpone
  • skórka otarta cytryn
  • sok wyciśnięty z 4 cytryn
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Do sztywnej śmietany stopniowo dodajemy serek mascarpone. Na końcu dodajemy skórkę oraz sok z cytryn i całość dokładnie mieszamy.

Lemon curd
  • sok wyciśnięty z 6 cytryn
  • skórka otarta z 6 cytryn
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 320 g cukru
  • 160 g masła

W garnku za pomocą trzepaczki roztrzepujemy jajka, żółtka oraz cukier. Garnek stawiamy na małym palniku, dodajemy masło oraz sok wyciśnięty z cytryn i cały czas mieszając podgrzewamy do czasu aż krem zgęstnieje. Gotowy krem przecieramy przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się ewentualnych grudek i mieszamy ze skórką wyciśniętą z cytryny. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Dodatkowo
  • borówki amerykańskie
  • listki melisy lub mięty do dekoracji

Na upieczony kruchy spód wykładamy krem cytrynowy, tak aby dokładnie wypełnił całe ciasto. Na krem wykładamy lemon curd, rozsmarowujemy go po całej powierzchni i posypujemy borówkami amerykańskimi. Całość wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy listkami melisy lub mięty.




  


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia tarty na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


1 komentarz: