poniedziałek, 7 listopada 2016

Ryż na mleku z jabłkami w cynamonowym karmelu


Zamiast pięknej słonecznej i ciepłej złotej jesieni mamy deszcz i zimno. Czy w taką pogodę też chodzi za Wami coś dobrego? Czy jesień ma dla Was smak jabłek i cynamonu? Jeśli tak, to jest to przepis dla Was! Ryż na mleku z kawałkami jabłek zanurzonymi w cynamonowym karmelu - świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub deser. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To co, gotujecie dzisiaj? :)






Ryż na mleku
  • 50 g białego ryżu
  • 400 ml mleka
  • 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 jabłka startego na tarce o grubych oczkach

Jabłka w cynamonowym karmelu
  • 1/2 jabłka pokrojonego w grubą kostkę 
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 5-6 łyżek śmietany 18% tł.
  • 1 łyżeczka cynamonu

200 ml mleka doprowadzamy do wrzenia, a następnie wsypujemy do niego ryż i gotujemy mieszając do czasu aż ryż wchłonie mleko i całość zgęstnieje. Po tym czasie wlewamy resztę mleka, dodajemy starte jabłko, cukier oraz cynamon i ponownie gotujemy, mieszając do czasu aż ryż osiągnie odpowiednią miękkość - w razie potrzeby można dolać jeszcze trochę mleka lub wody. Ugotowany ryż przekładamy do naczyń, w których będziemy go podawać. Przygotowujemy jabłka w karmelu. Na suchą rozgrzaną patelnię wysypujemy cukier trzcinowy i czekamy aż się rozpuści i zacznie karmelizować. Następnie dodajemy śmietanę oraz cynamon i całość dokładnie mieszamy, do czasu osiągnięcia jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i całość mieszamy, tak aby jabłka pokryły się karmelowym sosem. Jabłka razem z cynamonowym karmelem wykładamy na ryż. Podajemy na ciepło lub na zimno. 




   

Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.

2 komentarze: