Zamiast pięknej słonecznej i ciepłej złotej jesieni mamy deszcz i zimno. Czy w taką pogodę też chodzi za Wami coś dobrego? Czy jesień ma dla Was smak jabłek i cynamonu? Jeśli tak, to jest to przepis dla Was! Ryż na mleku z kawałkami jabłek zanurzonymi w cynamonowym karmelu - świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub deser. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To co, gotujecie dzisiaj? :)
Ryż na mleku
- 50 g białego ryżu
- 400 ml mleka
- 1/2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 jabłka startego na tarce o grubych oczkach
Jabłka w cynamonowym karmelu
- 1/2 jabłka pokrojonego w grubą kostkę
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 5-6 łyżek śmietany 18% tł.
- 1 łyżeczka cynamonu
200 ml mleka doprowadzamy do wrzenia, a następnie wsypujemy do niego ryż i gotujemy mieszając do czasu aż ryż wchłonie mleko i całość zgęstnieje. Po tym czasie wlewamy resztę mleka, dodajemy starte jabłko, cukier oraz cynamon i ponownie gotujemy, mieszając do czasu aż ryż osiągnie odpowiednią miękkość - w razie potrzeby można dolać jeszcze trochę mleka lub wody. Ugotowany ryż przekładamy do naczyń, w których będziemy go podawać. Przygotowujemy jabłka w karmelu. Na suchą rozgrzaną patelnię wysypujemy cukier trzcinowy i czekamy aż się rozpuści i zacznie karmelizować. Następnie dodajemy śmietanę oraz cynamon i całość dokładnie mieszamy, do czasu osiągnięcia jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i całość mieszamy, tak aby jabłka pokryły się karmelowym sosem. Jabłka razem z cynamonowym karmelem wykładamy na ryż. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Rewelacyjny deserek, pięknie zaprezentowany :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, ale nie moje smaki.
OdpowiedzUsuń