Czekoladowy kruchy spód, cytrynowy krem na bazie śmietanki i mascarpone oraz wyrazisty lemon curd z dodatkiem borówek - czy może być lepsze połączenie? Tartę zrobiłam dla Krzyśka do pracy i podobno zniknęła w pierwszej kolejności - lepszej rekomendacji smaku chyba nie trzeba... :)
Ciasto
- 165 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 90 g cukru
- 3 żółtka
Ze wszystkich składników zagniatamy szybko gładkie ciasto, owijamy je folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy formę do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto gęsto nakłuwamy i wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C. Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut.
Krem cytrynowy
- 400 ml śmietany 36% tł.
- 250 g serka mascarpone
- skórka otarta cytryn
- sok wyciśnięty z 4 cytryn
- 2-3 łyżki cukru pudru
Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Do sztywnej śmietany stopniowo dodajemy serek mascarpone. Na końcu dodajemy skórkę oraz sok z cytryn i całość dokładnie mieszamy.
Lemon curd
- sok wyciśnięty z 6 cytryn
- skórka otarta z 6 cytryn
- 4 jajka
- 4 żółtka
- 320 g cukru
- 160 g masła
W garnku za pomocą trzepaczki roztrzepujemy jajka, żółtka oraz cukier. Garnek stawiamy na małym palniku, dodajemy masło oraz sok wyciśnięty z cytryn i cały czas mieszając podgrzewamy do czasu aż krem zgęstnieje. Gotowy krem przecieramy przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się ewentualnych grudek i mieszamy ze skórką wyciśniętą z cytryny. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Dodatkowo
- borówki amerykańskie
- listki melisy lub mięty do dekoracji
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia tarty na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Ale pysznie wygląda)))
OdpowiedzUsuń