niedziela, 29 stycznia 2017

Czarne bułki


Myśl o upieczeniu czarnych bułek chodziła za mną już od jakiegoś czasu i w końcu znalazłam chwilę żeby je zrobić. Przyznajcie, że zwracają uwagę niebanalnym wyglądem. Świetnie nadają się do hamburgerów, albo po prostu jako świeże pieczywo do śniadania. 



  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 200-240 ml ciepłego mleka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 20 g miękkiego masła
  • 8 g atramentu z mątwy
  • sezam do posypania bułek

Z drożdży, 2 łyżeczek cukru, 2 łyżeczek mąki oraz 2-3 łyżek letniego mleka przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość. Mąkę mieszamy z cukrem,  solą i atramentem z mątwy oraz dodajemy 1 jajko i wyrośnięty zaczyn. Stopniowo dolewamy mleko podczas wyrabiania ciasta. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce przykrytej ściereczką na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 40 minut, aby podwoiły swoją objętość. Wyrośnięte bułeczki posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 12-15 minut. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia bułek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


1 komentarz:

  1. Ależ cudne!
    Jadłam czarne spaghetti - smakuje sympatyczniej, nizż wyglada!
    ;)

    OdpowiedzUsuń