poniedziałek, 23 stycznia 2017

Orientalny krem z buraków


Zupa z buraków, ale w innej odsłonie niż tradycyjny barszcz czerwony? Proszę bardzo! Dzisiaj częstuję Was kremem z buraków. Trawa cytrynowa, liście limonki Kaffir oraz czarny sezam sprawiają, że nasz polski burak nabiera zdecydowanie orientalnych smaków. 





  • 6 dużych buraków
  • 2 ziemniaki
  • 1 trawa cytrynowa
  • 2 liście limonki Kaffir 
  • 165 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • czarny sezamowego
  • pieprz
  • sól
  • chipsy z buraka

Buraki oraz ziemniaki obieramy, zalewamy wodą i gotujemy razem z trawą cytrynową oraz liśćmi limonki. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy trawę cytrynową oraz liści limonki, a buraki i ziemniaki blendujemy na gładki krem. Dodajemy do niego mleko kokosowe oraz olej sezamowy i całość dokładnie mieszamy. Krem doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z chipsami z buraka, posypany ziarnami czarnego sezamu. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia zupy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz